Caféva søndag d. 4. marts 2018

Anna Kolind

 
Det var en god afslutning på denne sæsons sidste Caféva med dejlig citronkage fra Konditorbager Højene, oplagte damer, skøn medværtinde Camilla og sidst men ikke mindst, vores hemmelige gæst Anna Kolind.
Anna er gået på pension, men som mange andre der er det, er der fuld fart på damen.
Anna er tidligere efterskolelærer, formand for efterskoleforeningen, konfliktmægler, budbringer af værdier mellem mennesker og en del af Vartov i København.
Anna er vokset op på en gård i, hvor Anna kørte traktor som 12 årige. Dette gav Anna det hun kalder ordløsviden, som betyder at hun lærte at aflæse skyformationerne, jorden og dyrene. Anna fortalte om sit liv som lærer og de grundprincipper som er altafgørende mellem mennesker. Vores relationer til hinanden, og at værdier er med til at danne et menneske. Derfor arbejder Anna også på Vartov i København, hvor hun er med til at lave samtalekort.
Disse samtalekort kan bruges af alle og bruges som man har lyst. For der er ingen regler og ingen ”leder”. De bruges ganske enkelt til at åbne op for store som små samtaler, få en til at tænke nye tanker og taler med mennesker man ellers ikke ville have talt med. Samtalekortene har forskellige emner såsom frihed, ansvar, grænser, eksistens, Danmark set indefra. Danmark set udefra. Dette var samtaleemnet i 2017 for den landsdækkende samtaledag. I kan læse mere om dette og hvis I vil bestille samtalekort på: http://www.vartov.dk/
Kan kun sige, at disse samtalekort var populærere, da alle damerne i Caféva afprøvede dem. De var slet ikke til at stoppe igen. Men det er kun godt, for så er der stadig noget at tale om i Caféva.
Så vel mødt til næste sæson 2018/19.
jeres Caféva værtinde Pia Mourier
 
 

 

 

Caféva søndag d. 4. februar 2018

skuespiller Lone Rødbroe

Hold da op – aldrig har så mange rakt tunge af damerne og mig før – men heldigvis, var det på en behagelig måde. For det var de fantastiske velsmagende fastelavnsbolle fra KonditorBageren Højene, der rakte tunge af os. Det afstedkom mange skønne kommentarer. Vores hemmelige gæst har godt nok en rap tunge, men rakte ikke tunge af os. Og det ved jeg, at Lone Rødbroe aldrig kunne finde på……jo, altså hvis det er i en rolle.Ja, vores gæst var skuespiller Lone Rødbroe, som fortalte om sit liv. Lone kom sammen med sin mand Bønne, hvis officielle navn er Bjørn Christensen, men bliver aldrig kaldt andet end Bønne. Lone og Bønne mødte hinanden ved Lones debut som revyskuespiller 1995. Bønne var en del af det legendariske Østjysk Musikforsygning.                                    Lone er født og opvokset i Nørre Halne eller Nørhalne. Og i Nørhalne, der sagde man ikke højt, at man godt kunne tænke sig at være skuespiller. Så Lone blev lærer som sin mor. Så Lone var højskolelærer om vinteren og revykunstner om sommeren sammen med Østjysk Musikforsygning.

Da den frie-ungdomsuddannelse blev nedlagt, måtte mange højskoler dreje nøglen om. Så derfor tog Lone beslutningen om, at være fuldtidsskuespiller. Det var og er jo også det Lone brænder for.

Så det er blevet 10 år med Sønderborg Revyen, 10 år med Randers revyen og Hjørring Revyen. Her kommer så 7 år som fast skuespiller på Randers Egnsteater. Herefter blev Lone freelance igen. Og det resulterede i, at Lone også fik tilbudt andre salgs roller, hvor man ikke hele tiden skal være sjov. Det var ”Festen” her på Vendsyssel Teater. I indeværende sæson, har Lone også været med i ”Ain’t Misbehavin”

En anderledes rolle og forestilling var også ”Køkkenvejen”. Her spillede Lone i folks private hjem - i folks køkkener. Nogen gange sad der 5, andre gange sad der 12 publikum. Det kom helt an på, hvor mange der kunne sidde i de forskellige private køkkener.

Det var en hyggelig søndag med fortælling om livets små finurligheder og Lones vej til scenen. En fortælling som viste, at når man brænder for noget, så lykkes det som regel også. Også selvom man kommer fra en lille by J

Når nu Lone havde taget sin mand med, så var der jo en grund. Vi fik heldigvis også et par revyviser.

Så endnu en dejlig berigende Caféva søndag, takke være alle damerne, Lone Rødbroe, Bønne , de tungerækkende fastelavsboller og min medværtinde Mathilde Christensen.

Mange varme hilsner jeres Caféva værtinde Pia Mourier   

 

  

Caféva søndag d. 7. januar 2018

Aurora Malene Høyer

Vores gæst denne søndag kunne kun grønlandsk da hun ankom til Danmark som 8 årig.

Men Aurora Malene Høyer, som var vores gæst, er faktisk født i Esbjerg her i Danmark. Så hvad er nu det for noget selvmodsigende noget jeg skriver her. Lad mig prøve at forklare. Malenes mor, fik som ung besked på, at det var ilde set, hvis hun gik hen og blev gravid med en dansker. Da Marlenes mor så blev det, fødte hun Malene i al hemmelighed. Tanken var, at Malene efterfølgende skulle bortadopteres.

Men sådan gik det ikke, da hendes mor fortrød og tog hende med til Grønland. Men som 8 årig blev Malene sendt til en plejefamilie, fordi hendes far var voldelig over for hendes mor. Det var hendes mors beslutning, at hun skulle væk. Så Malene kom til en plejefamilie på Djursland. Det var her Malene blev sendt i skole uden at kunne forstå dansk. Derfor blev hun drillet voldsomt af de andre børn. Dette var også en af årsagerne til, at Malene blev stille og indesluttet.

Men for ca. 1½ år siden begyndte der at se noget indeni Malene. Sjælen gjorde oprør. Så Malene sagde sit job op, for at finde ud af hvordan hun kunne blive gladere, mere social. Men først og fremmest, komme i kontakt med sig selv.  Se, det er der jo ikke mange der har mod til at gøre, bare sådan at springe ud fra 10 meter vippen. Men denne selvindsigt og mod, har fået Malene til at stå her i Caféva med hendes første foredrag. Det er så stærkt gået. Da Malene blev spurgt om hvad hendes passion er, så kom det uden tøven: ”at skabe lys og glæde”. Og det gjorde Malene i den gad i dag, sammen alle jer dejlige damer og ikke at forglemme den skønne kage fra KonditorBager Højene.

 

Tak til alle for en skøn søndag.  mange varme hilsner jeres Caféva-værtinde Pia Mourier 

Caféva søndag d. 26. november 2017

Anne Svejgård Lund

Tænk at være så ung og så have prøvet så meget. Hanne Laursen lagde flot op til vores  hemmelige gæst, Anne Svejgård Lund som er uddannet filminstruktør, selvom Anne selv siger, at hvornår er man uddannet? Er det når man står med papiret i hånden? Eller er det når man har først har været i gang i nogle år?

Anne startede på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft og fik der virkelig lyst til at gøre sin drøm til virkelighed. Her er 50 % af eleverne fra andre lande og de fik produceret ca. 200 film på 1 år.

Efter dette blev Anne instruktørassistent i København, hvor hun var med til at lave dokumentarfilmen om Søren Gade. Efter denne opgave fandt Anne ud af, at det var dokumentarfilm hun ville arbejde med.

Herefter kom Anne på filmskolen i Prag og herefter videre på den engelske filmskole. Det at rejse rundt i verden og få indblik i menneskers passioner, liv og skæbne er det Anne brænder for.

Så Anne har været og er rundt i verden.

Og når både Anne og hendes kæreste, rejser så meget, hvor er det så man lige skal bo. Hvad er tættes på hele verden?

Hvorfor ikke rejse hjem til Vendsyssel og bosætte sig der igen? Der hvor der er højt til himmelen, frisk luft og skøn natur. Verden er jo ikke længere væk end lufthavnen. Herfra kan du nå ud i verden.

Som tænkt så gjort. Så nu bor Anne og hendes kæreste i Løkken.

Anne er selvstændig og har lige lavet 4 afsnit for TV Nord om livet i badehusene i Løkken. Og så er Anne også i gang med en dokumentarfilm, om de første kvindelige bjergbestigere der besteg et bjerg i Indien i 1968. Anne var med, da gruppen fejrede 60 års dagen, hvor de første gang besteg et bjerg. Dette fejrede de ved at bestige endnu et bjerg.                                Anne er ikke bange for at rejse rundt i verden. Den er faktisk mere sikker end vi tror. Det handler blot om at have sin sunde fornuft med sig.  Og det er der ingen tvivl om, at Anne har.                          Der var heller ingen tvivl om Konditorbageren Højenes dejlige kage. Den smagte himmelsk som sædvanligt.

Caféva d. 29. oktober 2017

Lene Krogh ejer af Blomsten i Hjørring

Caféva 29. oktober 2017

En dejlig søndag med skøn kage fra sponsorbageren Konditorbager Højene og veloplagte damer. Vores hemmelige gæst Lene Krogh, som er ejer af Blomsten i Hjørring fortalte, at hun som ung ville være reklametegner. Men da det job efterhånden blev overtaget af computerne, så kunne Lene ikke have ”fingrene helt nede i fedtefadet”, så derfor sadlede hun om. Lene og to venner havde en drøm om at skabe egen forretning. Den ene ville være gartner den anden noget med jord og så manglede de lige én til at sælge blomsterne, så det blev Lene. Og en ting computeren ikke kan, det er at lave ægte blomster. Derfor kom Lene i praktik i en blomsterforretning i 14 dage, og så var Lene ”solgt”. Så drømmen gik i opfyldelse i 1999, hvor Lene åbnede egen blomsterforretning ”Blomsten”. Som Lene sagde: ”det er mærkeligt som tingene nogen gange udvikler sig”.  Lene tog til København som 19 årig. Her fik Lene erfaring igennem de 6 forskellig jobsteder med blomster.

Men efter tre år savnede Lene Vendsyssel, hvor der er vind og højt til himlen. Her blev Lene så ansat ved Mimosa i Hjørring ved Irma. Det er en hård branche. Kan sammenlignes med restaurationsbranchen, da der er meget stressede perioder og tonen kan være lidt skarp indimellem. På landsplan der 63 elever og ud af dem bliver der uddannet 30, da der er stort frafald. Lene er en driftig dame, der har svært ved ikke at blande sig. Derfor har Lene også siddet som formand for blomsterforeningen i 8 år. Desforuden arrangerer Lene studiekredse, Danmarksmesterskaberne og konkurrencer, blot for at nævne nogle af de tiltag Lene har gang i. Som I nok kan fornemme, så har Lene meget svært ved at sidde stille og der banker et stort hjerte bag alt hendes arbejde. Det fik vi at se, da Lene sluttede Caféva eftermiddagen ved at give hver af damerne en blomst og en meget smukt buket til Caféva værtinden. Og som Lene siger ”blomsterne taler til mig". Det er undertegnede slet ikke i tvivl om, især fordi den buket jeg fik overrakt var fuldstændig lige min smag. Så når I skal købe blomster, så gå til Lene i Blomsten, for hun er en stor menneskekender og taler med blomsterne.

www.blomsten-hjorring.dk 

 

 

mange varme hilsner  jeres Cafévaværtinde Pia 

Jeg er et afsnit. Klik her for at tilføje din egen tekst og redigere mig. Jeg er et rigtig godt sted for dig, at fortælle din historie, så besøgende på din hjemmeside kan lære dig lidt bedre at kende.

Fawaz T. Alzatto

Så kom vi godt i gang med denne sæsons første Caféva med dejlige chokoladekage fra KonditorBageren Højene. Stor tak for utrolig velsmagende kage og dette sponsorat.

Min trofaste, uundværlige og dejlige medværtinde Hanne Lauersen, præsenterede den hemmelige gæst med dejlig sang ” I Danmark er jeg født, der har jeg hjemme…..” som introduktion til Caféva gæsten.

Vores gæst er ikke født i Danmark, men i Syrien. Vores gæst var Fawaz T. Alzatto, som var tvunget til at flygte fra Syrien fordi han var for åbenmundet, som folkeskolelærer. Fawaz har været i Danmark i 2 ½ år.

Nu har Fawaz to fædrelande. Fawas kom til Hjørring midt i juletiden en mørk nat og kendte ingen, kendte ikke landet, kunne ikke det danske sprog, selvom han taler 5 andre sprog.

Men at blive budt velkommen af venligboerne med æbleskiver, selvom Fawaz troede det var kartofler, betød alt. Det at blive budt velkommen og nogen vil se en i øjnene og tale med en, det fjerne barrierene og man føler sig som menneske igen.

Fawaz ønskede at blive boende i Hjørring, da det var her han havde opbygget sit netværk og havde fået venner, men udlændingestyrelsen besluttede at flyttet Fawaz til Hobro. I dag holder Fawaz foredrag rundt omkring i landet og sprede god stemning og forståelse for flygtninge, som gerne vil integreres.

Fawaz tror på et globalt samfund, hvor vi tager vare på hinanden. Fordi folk har brug for, tillid, medmenneskelighed og tryghed. Kun derved kan vi skabe fremskridt.

Så vi fik virkelig en øjenåbner denne første Caféva søndag – tak for det Fawaz.

På gensyn søndag d. 29. oktober.

 

Mange varme og medmenneskelige tanker fra jeres Caféva værtinde Pia Mourier