skuespiller Ulver Skuli Abildgaard

Søndag den 20. oktober 2019

Men norske Klejner fra Konditor Bager Højene, medværtinde Hanne Laursen der gav ”Ølhunden der glammer” som optakt til søndagens gæst, så var vi godt i gang. Den hemmelige gæst var nemlig skuespiller Ulver Skuli Abildgaard som startede med at give en smagsprøve fra forestillingen ”Jeppe på bjerget”, hvor Ulver skal spille Jeppe, som altid har været hans drømmeroller.                                                                                   Derefter fortalte Ulver om sin fattige barndom, hvor han voksede op i et hjem der altid var godt besøgt af mange digtere. For eksempel Benny Andersen, Dan Turèll og Jens August Schade. Grunden til dette var Ulvers far, som var digteren Ove Abildgaard. Ulvers mor Unnur Skuladottir Thoroddsen var islænding. Begge forældre levede af kronikker, digte m.m. som de solgte til dagbladene. Ulver mor ville have at han blev skuespiller, men hans far synes at Ulver skulle have en rigtig uddannelse. Så Ulver kom i lærer i Dalls varehus og fik en kontoruddannelse.                                                                 Men scenen trak, så Ulver gik til optagelsesprøve på skuespillerskolen. Her kom Ulver ind på skuespillerskolen ved Odense Teater, hvor han senere blev ansat. Men da hans kone og barn var i København, så søgte han arbejde der. Så det blev Folketeatret og Det Kongelige Teater. Her fortalte Ulver nogle skønne anekdoter om Ebbe Rode og Victor Borge som han lærte at kende. Ulver fortalte om sine op og nedture, om livet som freelance skuespiller, hvor er ikke altid er job at få. Derfor har Ulver taget buskørekort. Så i stedet for at gå arbejdsløs mellem teater og film jobbene, så kører Ulver bus på Strandvejen.                                      

Efter pausen læste Ulver digte op som betyder meget for ham. Ulver holder af alle digte, som giver ham en indre ro og forbindelse til livet. Digte fortæller om liv, længsel, savn. Fortæller om det vi alle søger. Men sluttelig det vigtigste, at livet er fantastisk. Og det kan vi alle være enige med Ulver om. Så kære damer se ”Jeppe på Bjerget” fra den 14. november til 21. december, hvor Ulver spiller Jeppe.

Mange varme hilsner jeres Caféva værtinde Pia

Jørgen Bing

søndag den 29. september 2019

Vi kunne ikke have fået en bedre start på denne sæsons Caféva. De flotteste jordbærkager fra Konditor Bager Højene, veloplagte damer, samt medværtinde Hanne Laursen. Sidst men ikke mindst vores gæst skuespiller og politiker Jørgen Bing. Og hvorfor lige disse to jobs? Det er fordi Jørgens hjerte altid har banket for naturen og teater. Jørgen fortalte om sin opvækst i et konservativt borgerligt hjem på Frederiksberg i København, hvor han fra barnsben gik med teaterdrømme, uden at tilkendegive dette højlydt. Hans storesøster havde en rejsegrammofon, som Jørgen lånte og på den hørte han jazz og Osvald Helmuth. Det resulterede i, at Jørgen som syvårig kunne hele Osvalds repertoire, og det var starten på at opfører teater – i smug. Senere hen udviklede det sig til, at Jørgen læste digte, for at finde ud af hvad det danske sprog kunne. Dette førte videre til Poul Henningsen, som blev en øjenåbner og en dyb fascination af hvad sproget kan. Da Jørgen gik i 1. real kom han i erhvervspraktik på Jytte Abildstrøms teater. Det førte til at Jørgen blev et stykke tid og fik roller. Herefter rejste Jørgen rundt i Sydamerika og derpå 2 års studie i teatervidenskab. Men scenen trak og derfor søgte Jørgen ind på Teaterskolen i Aarhus og kom ind. Herefter var Jørgen freelance skuespiller indtil 1992 hvor han spillede med i ”Sagde du Mozart” på Vendsyssel Egns Teater. Og så var Jørgen ”solgt” til Vendsyssel og har siden haft sit virke her. Det både som skuespiller, instruktør, teaterleder, dramaturg og politikker. Jørgen sidder i byrådet her i Hjørring som den eneste fra SF. Så tak til Jørgen Bing, fordi vi fik lov til at ”kikke bag facaden”, og endnu engang blev klogere på et af vores medmennesker. Mange varme hilsner jeres Cafeva værtinde Pia Mourier